Cu siguranta iti doresti sa prepari o friptura delicioasa, fie ca este pentru o masa obisnuita, sau pentru o cina de sarbatori. Insa conform bucatarilor profesionisti, nu este suficient sa pui o bucata de carne la cuptor pentru a face o friptura buna. Dimpotriva, conteaza atat ingredientul ales, cat si modul in care carnea este pusa la macerat si intoarsa in cuptor.
In general, bucatarii amatori aleg sa foloseasca pentru friptura carne fara os. Acest lucru nu este insa recomandat intotdeauna. Daca iti doresti ca friptura de la cuptor sa se faca mai repede, este recomandat sa folosesti carne cu os, intrucat osul este un bun conductor, astfel incat va ajuta carnea sa se faca mai repede. Ai grija la treapta la care setezi focul, intrucat focul dat prea tare nu inseamna ca vei obtine o friptura reusita. Poti seta cuptorul la maxim pentru cateva minute, la inceput, astfel incat vei obtine o crusta potrivita la friptura. Apoi, este recomandat sa setezi temperatura la 180 de grade Celsius. Daca vrei ca friptura sa se termine mai repede, dar sa aiba si un gust delicios, este necesar sa acoperi tava cu folie de aluminiu.
Trucuri de temperatura si mod de intoarcere pentru o friptura delicioasa
Pentru o friptura delicioasa, temperatura este esentiala. Daca focul este dat prea tare, carnea se arde deasupra, in schimb este posibil ca in interior sa ramana cruda. Pe langa acestea, carnea se si intareste.
Este important sa nu intorci carnea de prea multe ori. Este suficient sa o intorci o data, maxim de doua ori. Timpul necesar depinde de cuptor, astfel ca difera in functie de cuptorul cu gaz sau cuptorul electric. In general, o friptura de pui se lasa maxim o ora, cea de porc se lasa maxim o ora si jumatate, iar cea de vita poate fi lasata pana la doua ore. In schimb, in cazul in care gatesti curcan intreg, timpul de coacere poate fi pana la patru ore.
Ce carne sa alegi
O friptura delicioasa depinde si de carnea pe care o alegi. Daca iti doresti o friptura din carne de porc, este recomandat sa alegi spata sau pulpa, intrucat acestea au si putina grasime. Astfel, friptura nu va iesi seaca. Poti alege si muschi file, insa acesta trebuie impanat cu putina slanina, pentru a-l face fraged.
In cazul carnii de vita, este recomandat sa folosesti muschiul. Acesta trebuie gatit putin si este servit, in general, in sange. Daca nu iti place friptura in sange, alege in schimb antricot sau rasol. Acestea dureaza mai mult la gatit, insa au un gust excelent, iar carnea este suculenta.
Pentru friptura din carne de pui, este recomandat sa alegi pulpe sau aripi, intrucat pieptul este sec. de asemenea, puiul poate fi gatit intreg, fie la tava sau la rotisor, pentru a obtine o friptura delicioasa.
Indiferent de carnea pe care o alegi, este recomandat sa aiba putina grasime. Daca este prea slaba, trebuie impanata cu putina slanina. Inainte ca friptura sa fie gata, adauga putin unt sau vin, pentru a o fragezi.
Alte sfaturi pentru o friptura delicioasa
In cazul in care tai carnea felii pentru friptura, asigura-te ca are peste un centimetru grosime, pentru a nu se usca. De asemenea, friptura trebuie servita imediat.
Pentru o friptura delicioasa, este recomandat sa marinezi carnea inainte de a o pune la cuptor. Foloseste pentru marinat ulei de masline, zeama de lamaie, sare, piper si mustar.