Realizarea unei hemoleucograme este cruciala atat in perioada de preconceptie, cat si dupa ce a fost confirmata sarcina. Odata cu avansul tehnologic, medicii au aflat motivul pentru care multe sarcini se pierdeau cu ani in urma: probleme de sange. Poate parea abstract, insa un nivel anormal de globule in sange sau probleme de coagulare sunt motive importante pentru care organismul functioneaza deficitar. Imagineaza-ti ca esti insarcinata si nu stii ca ai probleme de coagulare a sangelui sau ca suferi de o boala transmisibila fatului. Nu ti-ai dori sa investighezi in detaliu inca de la inceputul sarcinii pentru a lua decizii informate si pentru a apela la un tratament adecvat? Ramai alaturi de noi pentru a afla ce presupune hemoleucograma si de ce este atat de importanta in sarcina.
Analize hematologie: de ce sunt esentiale pentru sanatate
Analizand numarul de globule din sange, putem depista cu usurinta anumite boli serioase, deoarece un numar prea mare sau prea mic dintr-un anumit tip de globule este un indiciu solid in depistarea unei afectiuni anume. Anormalitatea in hematologie este ca un cerc vicios: un numar prea mic de trombocite se regasesc in cazul unei boli si numarul prea mic de trombocite determina alte boli. Situatia se complica daca iti doresti sa ramai insarcinata sau daca sarcina a fost deja confirmata. Te intrebi de ce? Analizele de hematologie depisteaza intotdeauna probleme grave de sanatate, iar unele dintre ele sunt total incompatibile cu sarcina. Pentru a trata la timp, inainte ca boala sa avanseze si sa te puna pe tine si pe fat in pericol, realizeaza analiza de hemoleucograma, care este una dintre cele mai importante din setul de analize hematologice.
De ce hemoleucograma iti poate salva viata
Hemoleucograma analizeaza o intreaga serie de parametri si detecteaza anormalitati in fluxul sanguin, care pot reprezenta indicii pentru anumite afectiuni. Fiecare tip de globula are rolul sau si analizarea ei iti spune daca esti sanatoasa. Pentru a te convinge de importanta analizei, iti vom explica de ce globulele au un cuvant de spus in privinta sanatatii tale si a fatului.
Numar eritrocite mare sau mic: care este riscul
Primul pas in analiza este verificarea numarului de eritrocite din sange. Acestea reprezinta globulele rosii din sange sau hematiile (RBC). Valoarea normala pentru femei este de 4,2-5,4 milioane de celule pe microlitrul de sange. In cazul in care sunt depistate prea multe, acesta este un indiciu pentru un sange prea putin oxigenat, pentru boli cardiace sau renale si pentru o deshidratare severa. Astfel, orice afectiuni care au ca efect varsaturile, febra sau transpiratia, vor afecta si numarul de globule rosii.
In schimb, daca ai prea putine eritrocite in sange, esti suspecta de anemie, o hemoragie interna asimptomatica, carente nutritive puternice si, in cazul extrem, leucemie. Totusi, femeile gravide au cu 10% mai putine eritrocite.
Hemoglobina mare? Afla ce presupune!
Hemoglobina este o proteina care se gaseste in hematii si, totodata, o substanta chimica care da culoarea rosie eritrocitelor cu ajutorul unui pigment pe baza de fier. Este deosebit de importanta, fiindca fixeaza oxigenul in plamani si il transporta, apoi, catre celule. Valoarea normala este de 11-15g la fiecare 100 ml de sange, insa o deviere de la aceasta valoare poate fi un semn de anemie sau de infectii serioase. Daca in rezultatul analizelor, observi MCH, aceea este concentratia de hemoglobina a celulor, care ar trebui sa fie de 27-31g pg celula.
Daca esti insarcinata, nu te ingrijora pentru hemoglobina scazuta, caci ea scade cu aproximativ 10% in timpul sarcinii. Medicul specialist va interpreta analiza si iti va spune daca sunt motive de ingrijorare.
Hematocrit marit vs hematocrit scazut
Urmator factor care trebuie analizat este hematocritul, adica masa de globule rosii din sange. Odata sangele recoltat, se amesteca cu o substanta anticoagulanta si centrifugat cu putere. In urma acestui procedeu, plasma se desparte de hematii. In partea superioara va ramane plasma, in timp ce in partea superioara se vor aduna globulele rosii, care constituie hematocritul. Volumul de hematii normal pentru o femeie este de 36-42%.
Un hematocrit marit este rezultat al unei deshidratari profunde sau a unei afectiuni numita poliglobulie, care presupune cresterea extrema a globulelor rosii din sange. In schimb, daca hematocritul este scazut, inseamna ca fie suferi de anemie, fie ai pierderi de sange din organism. Pentru femeile insarcinate, hematocritul este mai mic cu 10%.
Hemoglobina eritrocitara medie si alti indici eritrocitari
Indicii eritrocitari analizeaza aspecte ale globulelor rosii din sange, precum media volumului de globule, marimea lor, concentraia de hemoglobina si modalitatea in care sunt distribuite aceste globule unele fata de celelalte. Cu ajutorul acestei analize care face parte din hemoleucograma, poti afla daca suferi de anemie macrocitara. Aceasta este o afectiune a sangelui, care consta in deficienta globulelor rosii, in timp ce globulele deja existente sunt anormal de mari. In acest caz, este vorba de o carenta de acid folic si de vitamina B12.
Lipsa fierului in organism determina micsorarea globulelor rosii, iar aceasta caracteristica joaca un rol important in insuficienta renala si in bolile cronice, motiv pentru care este crucial sa realizezi aceasta analiza.
Trombocite crescute- cum iti pun sarcina in pericol
Un numar excesiv de mare de trombocite iti creeaza probleme serioase de sanatate atat tie, cat si fatului, pana in punctul in care poti pierde sarcina. Prin intermediul hemogramei sunt numarate trombocitele. Un numar prea mare inseamna ca sangele se coaguleaza mai repede de 4 minute. Acestea impiedica circulatia optima a sangelui, produc cheaguri de sange acolo unde nu sunt necesare si pot chiar sa provoace infarcturi, AVC, leucemii, tumori si trombofilie!
Nici trombocite prea putine nu reprezinta un semn bun. Valoarea normala este de 150.000-300.000/ mm cubi, insa daca valoarea ta este de sub 80.000, inseamna ca vasele tale de sange sunt prea sensibile. In cazul unei operatii, asa cum este cea de cezariana, organismul tau nu va fi capabil sa opreasca hemoragia in timp util si sa creeze mici cheaguri de sange utile pentru inchiderea ranii pana la vindecarea naturala. In schimb, esti expusa la hemoragii extreme, care pot conduce la deces. De aceea, inaintea oricarei operatii, ti se vor numara trombocitele. In plus, esti predispusa la fibroza si tumori.
Leucocitele marite se traduc prin infectii si inflamatii
Verificarea leucocitelor, adica globulele albe din sange, este un instrument de nadejde pentru identificarea unor infectii simptomatice sau asimptomatice. Un numar prea mare de globule albe apare in cazul infectiilor acute cu paraziti sau microbi si in cazul infectiilor cronice. Acestea se combina cu deshidratare puternica. Din nefericire, netratate, afectiunile se pot transforma in boli deosebit de grave, precum septicemiile si peritonitele. De aceea, este esential sa aflam starea leucocitelor noastre, iar o valoare de peste 20.000/ mm cubi te ajuta sa identifici o boala a sangelui. Gravidele au cu 30% mai multe leucocite deoarece sarcina produce un stres psihologic pentru organism.
Nu te entuziasma daca rezultatele arata mai putine leucocite decat media, caci acest lucru se poate traduce in anemie, infectii cu virusuri si, in cazuri extreme, imbolnavirea maduvei osoase.
Formula leucocitara: de ce conteaza pentru o femeie insarcinata
Exista 4 tipuri de leucocite, in functie de forma acestora. Acest aspect poate indica anumite afectiuni serioase, care necesita tratament urgent:
- Leucocite polinucleare/ neutrofile: cele mai multe leucocite din sange sunt neutrofile, asa ca o crestere a acestora indica prezenta unei boli infectioase acute, in timp ce scaderea drastica presupune o boala infectioasa cronica. Gravidelor le creste in mod natural numarul de neutrofile cu pana la 100%;
- Granulocite eozinofile: in cazul bolilor alergice si a celor produse de paraziti;
- Monocite: daca sunt crescute, indica o boala produsa de un virus sau o boala de sange. De asemenea, pot creste cu 100% în timpul sarcinii;
- Limfocite: sunt crescute pentru bolile virale, cronice si cele de sange, iar daca sunt scazute, inseamna ca este vorba de o boala infectioasa acuta sau cronica. Femeilor insarcinate le scade numarul de limfocite cu 2%.