Mituri babesti despre cresterea copiilor. Ce sa NU faci! – Partea I

mituri babesti

Inca de dinainte de a naste, toata lumea din jurul tau vrea sa iti dea cat mai multe sfaturi. Ei stiu mai bine, ei au crescut copii. Ca e mama, bunica, matusa sau o vecina, toata lumea are o parere.

Nu toate sfaturile primite sunt bune de luat in seama. Unele sunt, pur si simplu, mituri! Si asa ar trebui sa ramana.

Cele mai cunoscute mituri babesti despre bebelusi si cresterea lor
  • Copilul trebuie infasat cat mai strans, cu piciorusele legate, pentru a nu fi cracanat ulterior.

Nimic mai fals! Copilul trebuie imbracat in hainute lejere, de bumbac, care sa ii ofere libertate de miscare. In primele zile va sta in pozitie fetala, simtindu-se mai confortabil asa. Infasatul strans nu are nicio legatura cu cat de drepte sau nu ii vor fi picioarele cand va creste.

  • Bebelusul trebuie tinut cu caciulita in cap, in casa, indiferent de temperatura!

Fals! Copilul trebuie tinut imbracat lejer. Sub nicio forma nu are nevoie de caciula in casa. Va transpira si se va supraincalzi, devenind mult mai sensibil ulterior.

  • Temperatura din camera bebelusului trebuie sa fie cat mai ridicata.

Fals! Am fost in vizita la familii cu copii mici, unde era atat de cald, incat nu puteam respira. Temperatura optima e in jur de 22 de grade si 24 la baita. Bebelusul trebuie sa fie imbracat lejer, eventual cu o bluza in plus fata de tine.

  • Daca bebe are mainile si picioarele reci, ii e frig.

La fel de fals. Temperatura bebelusului se ia la ceafa. Mainile si picioarele oricum ii vor fi reci, pana se regleaza circulatia sanguina.

  • Urechile bebelusului trebuie lipite cu leucoplast de cap, pentru a nu fi clapaug.

Doamne fereste de asa ceva! Nu faceti asta, in niciun caz! Forma urechilor este genetica, in niciun caz nu se va modifica, daca il supuneti la astfel de tratamente.

  • Copilul trebuie ras in cap pentru a avea parul mai des.

Nimic mai fals. Parul creste in ritmul lui, nu se va indesi daca radeti copilul in cap. Faceti asta doar daca va doriti, daca ii e cald copilului sau pur si simplu vreti sa il tundeti, pentru a scapa de parul moale, de bebelus.

 

Pentru ca sunt foarte multe mituri, va astept si cu partea a doua, in curand!

 

Distribuie:

Lasă un răspuns