Sanatatea orala in timpul sarcinii

Care este cel mai important lucru pe care o femeie insarcinata il poate face pentru sanatatea proprie si a bebelusului ei din burtica? Din fericire, tot ceea ce face o mama pentru a-si mentine sanatatea generala influenteaza si sanatatea copilului ei, atat in perioada sarcinii cat si dupa nastere. Iar cand vorbim de sanatate generala ne referim, de asemenea, la sanatatea dentara. Pentru a avea un organism sanatos, ai nevoie de o dantura impecabila. Asadar, fiecare viitoare mamica trebuie sa aiba mare grija de dantura sa daca vrea ca bebelusul ei sa aiba parte de dinti puternici, sanatosi si nu numai.

Vitamine si minerale esentiale pentru cresterea dintilor:

In mod evident, o femeie insarcinata trebuie sa aiba o dieta alimentara bogata in nutrienti pentru a-i favoriza celui mic o dezvoltare corecta a dintilor. De exemplu, mugurii dentari ai bebelusului incep sa se formeze inca din a treia luna de sarcina, poate chiar mai devreme. Desigur, dintii vor incepe sa erupa la aproximativ sase luni de la nastere. In aceasta perioada, mamica are nevoie de o cantitate suplimentara de vitamina A, C si D, precum si de mai multe proteine, calciu si fosfor. Doar in acest fel ea va sti ca fatul va avea parte de o dezvoltare sanatoasa a oaselui si a dintilor. Acidul folic este un alt element esential pentru prevenirea malformatiilor congenitale.

In special in timpul sarcinii, femeile ar trebui sa respecte o dieta echilibrata care sa nu includa prea mult zahar. O dieta buna inseamna ca atat fatul cat si viitoarea mamica trebuie sa obtina suficienti nutrienti pentru a avea parte de energia de care au nevoie. Totodata, dieta sanatoasa se refera si la hidratare. Gravidelor li se recomanda sa consume cat mai multa apa fluorizata pentru a sustine sanatatea oaselor si a dintilor atat pentru ele cat si pentru copilasii lor. Hidratarea este importanta, de asemenea, pentru mentinerea nivelurilor de energie si pentru eliminarea toxinelor din corp. O gravida nu numai ca mananca pentru doi, dar si elimina toxine din doi.

Probleme dentare in timpul sarcinii:

Gravidele care se confrunta cu stari de rau si voma in diminetile din primul trimestru de sarcina pot avea probleme dentare cauzate de acidul gastric. Dupa varsaturi, se recomanda clatirea gurii cu apa si abia apoi perierea dintilor. Daca se respecta aceasta ordine, smaltul nu mai poate fi erodat de acid. Totodata, gravidele ar trebui sa foloseasca o periuta de dinti cu peri moi, pasta de dinti cu fluor si apa de gura pentru a-si improspata gura de fiecare data cand au nevoie.

Unele femei insarcinate vor observa ca au o usoara sensibilitate la gingii atunci cand isi periaza dintii. Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor hormonale. Daca ti se intampla acest lucru, incearca sa periezi mai usor dintii si sa folosesti ata dentara cu mai multa grija. Corpul tau se va adapta in cele din urma la aceste schimbari hormonale, asadar cu o rutina buna de ingrijire dentara, sensibilitatea si sangerarea vor disparea. Studiile arata, de asemenea, ca evitarea bolilor gingivale scade probabilitatea nasterilor premature, prin urmare nu ezita sa iti examinezi dantura de doua ori pe an la specialistii dentisti de la Stephanie’s Dental Clinic, care sunt disponibili non stop.

Un alt lucru important, care nu trebuie sa fie trecut cu vederea, este sa nu fumezi daca esti insarcinata. Chiar si fumatul pasiv poate afecta negativ copiii nenascuti. Stim ca fumatorilor le este greu sa renunte la tigari, insa trebuie luat in vedere ca sanatatea copilului este cel mai important lucru.

Distribuie
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *